Xylella (Hızlı Ölüm Hastalığı); Lecciana ve Leccio del Corno’daki gözler

Haberleri paylaş

Semptom göstermeyen fidanlardan elde edilen diğer dört genotip üzerinde de test edilmiştir

Lecciana ve Leccio del Corno, Xylella’ya dayanıklı başka çeşitler bulmaya kararlı araştırmacıların dikkatini çeken iki zeytin çeşididir. Haber, geçtiğimiz günlerde Bari’de düzenlenen 35. Medicina Vegetale Forumu’nda resmiyete kavuştu. Bu vesileyle, bitkilerin sürdürülebilir korunması enstitüsünün başkanı Prof. Donato Boscia son haftalarda Olivo News’e  Xylella ile ilgili bilimsel araştırmaların hakkında, öngörüsünü yineledi: ” Bunlar olası direnç potansiyelini gösterebilecek iki çeşittir ancak denemeler henüz sonuçlanmamıştır. Bu nedenle henüz dayanıklı çeşitler olarak kabul edilemezler.”

Bilimsel araştırmacıların herkesçe bilinen ihtiyatlı açıklamalarına rağmen zeytin yetiştiricileri ve bilim dünyası arasında beklentilerin artması doğaldır; hepsi de bugün dayanıklı olan iki çeşidin yeterli olmadığının farkında. Tıpkı Salonte’da bulunan Ogliara ve Cellina  Xylella’ya aşırı hassas türlerde deneyimlediğimiz gibi. Lecciana, Agromillora tarafından Bari Üniversitesi (referans Prof. Salvatore Camposeo) ile Leccino ve Arbosana’nın ebeveynleri ile geliştirilen bir çeşittir. SIK Dikim Sistemine uygun, orta-düşük büyüme gücüne sahip ve hızlı verime başlar.

Adını 1929 yılında kurulan San Casciano Val di Pesa’daki (Fi) Corno çiftliğinden alan Leccio del Corno, Orta-Kuzey İtalya’daki en yaygın çeşitlerden biridir ve SIK Dikim Sistemine uygundur.

Toplantıda iki dikkat çekici unsur daha ortaya çıktı. İlk olarak, Xylella’nın (aynı Olive News’in bahsettiği gibi) çeşitli faktörler tarafından belirlenen küçük ilerlemesi doğrulandı: mevcut düzenlemeler ve doğru tarımsal uygulamalar sayesinde vektörde kayda değer azalma görüldü. (Puglia bölgesinden kuzeye doğru gidildikçe zararlı için daha az uygun iklim koşulları)

İkinci olarak, bulaşık bölgede bulunan, serbest tozlaşma yoluyla elde edilen fidanların tanımlanmasına yönelik araştırma projesinde, ileri kontrollere ve patojenite testlerine tabi tutulmasının ardından ilk analizlere göre semptomsuz ve negatif fidanları ayrıntılı olarak incelendiği 139 farklı genotipin nasıl olduğunu belirlememize olanak sağladı. Çoğaltma aşaması ardından elde edilen 4 genotip, çeşitli iklim koşullarına göre karakterizasyon amacıyla çeşitli deneme alanlarında test edilecektir.

Bilgi kaynağı: Olivo News

Hiçbir gelişmeyi kaçırmayın

En son haberleri, makaleleri ve kaynakları içeren haftalık özetimizi alın.

HABER BÜLTENİMİZE ABONE OL